Vad du kan äta för att få en friskare hy

Mycket av vår mat är fylld med hälsosamma ämnen som är viktiga för kroppens välmående. Många råvaror är fyllda med vitaminer, bra fetter och proteiner som kroppen mår bra av. Nötter, frön, avokado, sötpotatis, broccoli eller tomater är bara en handfull av dem. För att hitta rätt mat för just din hy bör du först se över vilka resultat du vill uppnå. Längtar du efter en slätare hy eller vill du kanske bli av med rodnader?

Viktigt att tänka på är att kosten styr över din hy genom magen. Det är därför nödvändigt att köpa mat som minskar risken för inflammationer, vilket i sin tur kan leda till att hyn försämras. Mat som dämpar inflammation är framförallt de som är rika på bra oljor och fetter. Lax, makrill och valnötter är utmärkta exempel. Samtliga råvaror är fyllda av omega-3 och andra fördelaktiga ämnen så som zink och vitamin E.

Få en slätare hy med vitamin C

Vad du kan äta för att få en friskare hy

Hyn har en fantastisk förmåga att tala om vilka ämnen den saknar genom exempelvis torrhet. Brist på vitamin C är ett av de symptom som orsakar torr hy. Det rekommenderas därför att inkludera råvaror som innehåller rikligt med vitamin C i den dagliga kosten. Sådan mat kan vara citrusfrukter, broccoli eller röd och gul paprika. Utöver att förebygga torr hy kan mat som innehåller vitamin C även förhindra tecken på åldrande.

Ett annat tecken på vitaminbrist är inflammerad hy som exempelvis kan orsaka akne. Det gäller då ofta brist på vitamin A. Vill du dämpa inflammationen i hyn är det därför viktigt att inkludera vitamin A i ditt dagliga intag. Mat som ägg, kött och mjölkprodukter är rika på vitamin A och kan därför vara bra alternativ för en slätare hy. Föredrar du vegetarisk kost är betakaroten ett likvärdigt ämne, då kroppen fördelaktigt omvandlar det till vitamin A.

Betakaroten finns i framförallt gula, gröna och orangea grönsaker, såsom morötter, mango eller grönkål. Antioxidantens största fördelar är att den skyddar hyn mot solens strålar. Den är därför som mest effektiv under sommaren och då är den även som mest nödvändig. Betakaroten aktiverar nämligen hudens pigmentprocess som arbetar inifrån kroppen, vilket bidrar till att huden får en jämnare hudton. Att äta mat med tillräckliga mängder av betakaroten förhindrar även hyn från att solskadas, åldras och torkas ut.