Allt du behöver veta om koreansk kosmetika och hudvård

Att kosmetika och hudvård från Korea har blivit populärt är knappast något som den sminkintresserade har missat. Detta kallas för K-beauty (Korean beauty) och syftar då till en rengöringsrutin som är själva grunden i fenomenet K-beauty. Det som utmärker denna rutin är att man använder många hudvårdsprodukter – mellan 10 och 17 olika produkter dagligen. Flera av produkterna handlar om rengöring och det är en följd av att det är vanligt i den asiatiska kulturen med traditionella rengöringsrutiner.

De så kallade BB-cremerna var tidigt trendigt inom K-beauty och kom till Sverige ungefär 2012. Det här är en dagcreme med solskydd som snabbt blev en favorit hos många. Runtom i Europa och i de nordiska länderna har koreansk kosmetika och hudvård blivit mycket uppskattat och det är därmed allt flera butiker som har ett stort utbud för att möta denna trend och har egna sektioner med just K-beauty.

Fullt fokus på hyn

Allt du behöver veta om koreansk kosmetika och hudvårdEtt begrepp som är centralt inom den koreanska skönhetsindustrin är det som kallas ”gwang”. Det här påminner om begreppet ”glow” och beskriver vacker hy som är såpass återfuktad att den ser ut att lysa inifrån. Det är fullt fokus på en välmående hy som är ordentligt återfuktad. Som ett led i detta är nattmasker och andra typer av masker vanliga inslag för att boosta hyn. Det är vanligt med multimasking där du lägger flera olika masker samtidigt.

Utöver masker är essenser populärt för att förbereda huden för produkter så att högsta möjliga effekt uppnås. Dessa essenser hittas både hos många av de stora europeiska varumärkena men importeras även direkt från asiatiska varumärken jämsides med en rad andra produkter som efterfrågas i och med det växande intresset för K-beauty. Serum är också ett viktigt inslag. Det som utmärker många av produkterna är att de har mycket avancerad teknologi.

K-Beauty innefattar inte bara hudvård, även smink, hårvård, kroppsvård och parfym ingår här med det gemensamma ursprunget Sydkorea. Det som är speciellt är att huden är viktigare än sminket och det handlar om hur hyn ser ut utan smink. Solskydd är ett viktigt inslag jämsides med återfuktning. Kvalitet står högt i kurs och konkurrensen är hård. Särskilt Seoul är kärnan av K-beauty och samlar mängder av företag som letar inspiration för att ta fram nästa stora innovation.