Allt du behöver veta om hudvård för fläckig hud

Fläckig hud, eller det som på engelska brukar benämnas som ”blemished skin”, behöver särskild behandling och hudvård. Fläckig hud kan ta sig uttryck i rodnad, kvisslor eller torrhet. Blemished skin kan vara ett tecken på att hyn inte mår bra men det kan också vara en hudtyp som du har och som inte ska botas. Gör det bästa för att ha hand om din hy och var uppmärksam på hur den reagerar på olika produkter.

Allt du behöver veta om hudvård för fläckig hud

Min rekommendation är att dricka tillräckligt med vatten för att se om huden beter sig annorlunda. Torrhet kan ibland botas så enkelt som genom att öka vätskebalansen i kroppen. Det kan även handla om att du behöver mer sömn för att huden ska hinna återhämta sig och må bra. En fläckig hy kan även bero på stress som gör att stresshormonet kortisol ökar i kroppen och ökar möjligheterna för finnar att bildas.

Vilka produkter ska jag välja?

Generellt kan sägas att om du har blemished, fläckig eller känslig hy är bra att vara försiktig när du väljer produkter och satsa på produkter som inte gör mer skada än nytta för hyn. Satsa på milda produkter. När det gäller smink är det klokt att välja mineralbaserat så att huden både vårdas och skyddas. En nyckelprodukt är solskydd och många hudvårdsprodukter på marknaden idag innehåller solskydd – gör din hud en tjänst och välj en av dessa.

Allt du behöver veta om hudvård för fläckig hud

Personligen är jag svag för ACO:s hudvårdserie som har produkter för alla möjliga hudtyper och tillfällen. Deras ansiktskrämer är nog min favorit. Leta upp din hudtyp och sen har du massor av olika härliga produkter att välja mellan. Ett annat märke är La Roche-Posay som har en hel hudvårdsserie för känslig och reaktiv hy. Serien har namnet Rosalic och innehåller mängder av milda och vårdande produkter som tar hand om din hy.

Glöm inte att testa efter vad som fungerar för just dig. När du har inhandlat en ny hudvårdsprodukt, använd den under några veckor och utvärdera sedan resultatet. Om du vill finns det gott om duktiga hudvårdskliniker som guidar dig i valet. Det är inte säkert att dyrare produkter är bättre, det handlar om att hitta vad som passar just dig och din hudtyp. När du hittar rätt vill du aldrig gå tillbaka.